hello@auto-legal.ro

24/7

Mașinile cu volanul pe dreapta nu vor mai putea circula pe drumurile publice din România

Mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise pe drumurile din România, începând cu anul 2022, conform unui proiect de lege ce a fost aprobabt de senatori.

Conform unor statistici realizate de RAR, începând cu 2018, în țară au intrat peste 29.000 de mașini ce au volanul pe partea dreaptă. Autovehiculele provin din Marea Britanie și irlanda de Nord.

Motivul noilor decizii este unul evident: “In ceea ce priveste accidentele in care au fost implicate masini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducatorii acestor autovehicule. Statistica este infioratoare: in 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane si 106 ranite grav, in 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane si 88 ranite grav“.

Astfel, pe 3 martie 2022, Senatul a adoptat un proiect de lege prin care “se interzice circulația e drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului“.

Singurele care fac excepție de la regulă sunt mașinile de epocă ori cele ce se ocupă de menținerea curățeniei stradale: “autovehiculele de interes istoric si autovehiculele speciale utilizate in serviciile publice comunitare (curatenie stradala)“.

Cei ce dețin un astfel de autovehicul, mai pot circula cu mașinile timp de 6 luni, după publicarea în Monitorul Oficial însă doar pe drumuri cu circuit închis. După trecerea celor 6 luni,mașinile cu volanul pe partea dreaptă nu vor mai avea voie să fie conduse absolut deloc în România.

Noua lege aduce noi sancțiuni!

Șoferii care refuză să mute volanul pe partea stângă, vor fi sancționați după cum urmează

  • amendă cnf. art. 101, alin. (1) din Codul rutier, adică 6-8 puncte (870- 1160 lei)
  • reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare/dovada înlocuitoare pentru 15 zile. Acesta va fi restituit șoferului în momentul în care se face dovada mutării volanului pe partea stângă.

O altă regulă ce va fi impusă este aceea că, mașinile cu volanul pe partea stângă nu vor trece ITP-ul.