hello@auto-legal.ro

24/7

Animalele de companie în mașină

Când vine vorba de animăluțele de companie și călătorii, majoritatea iubitorilor preferă să le îmbarce în mașină printre restul pasagerilor și bagajelor. Nimic de condamnat până aici, însă,
atunci când vine vorba de siguranța noastră, a celor din jur și implicit a micilor vietăți, lucrurile trebuiesc stabilite clar de la bun început.

În cele ce urmează vă v-om prezenta la ce riscuri vă expuneți prin ignorarea unor reguli rutiere și câteva idei bune de luat în calcul pentru a călători în siguranță împreună cu animăluțul iubit.

În România, Codul rutier sancționează șoferii ce aleg să transporte animalele (fie de companie sau nu), cu o amenda din clasa a IV-a de sancțiuni, adică între 9 si 20 de puncte-amenda (alin 27. transportul animalelor pe locurile din față ale vehiculelor). În 2017, punctul de amendă era 145 lei. Asta înseamnă că între 9-20 de puncte puteți fi amendat cu 1.305 – 2.900 lei.

Risicurile la care vă expuneți, lăsând animaluțele nesupravegheate în întreaga mațină,  sunt infinit de multe. Animalele sunt imprevizibile, nu poți știi niciodată ce a văzut în afara mașinii și care îi poate fi reacția.
Un exemplu real, greu de imaginat, pe care l-am trăit chiar eu, a fost când, într-o seară, am decis să plec din București cu doua broaște țestoase, un hamster și un câine în mațină. Câinele știam că stă sub scaunul din dreapta și că nu iese de acolo până ce nu se oprește mașina. Hamsterul era în cușcă iar broaștele țestoase într-un acvariu neacoperit, în spatele scaunului meu.
Era seară, singură pe autostradă, cu o viteză legală, decentă aș putea spune, mai exact 80-90km/h. În momentul în care am încercat să apăs pedala de ambreiaj, pentru a încetinii și a ieși de pe autostradă, surpriză! Nu puteam! Una din broaștele mele țestoase ieșise din acvariu și era sub ambreiaj. Nu vă închipuți ce fior am simțit în tot corpul. Pe moment nu înțelegeam ce se întâmplă apoi, cand am realizat, m-am temut incredibil de starea fizică a sărmanului animal. Slavă cerului, nu s-a întâmplat nimic rău, nici cu mine și nici cu broasca. Doar am ratat prima ieșire de pe autostradă.
Amuzantă povestioara însă, sunt conștientă că puteau exista un infinit de alte sfârșituri de poveste și nu toate fericite. Acela a fost momentul în care am conștientizat că exemplul cu sticla ce se rostogolește prin mașină până sub pedală, pomenit in codul rutier ca exemplu negativ, și pe care recunosc, nu l-am luat în serios la momentul respectiv, gândind “Logic că se poate întampla! Cine ar fi atât de ignorant?”, l-am experimentat eu. Nu cu o sticla ci cu o broască țestoasă :)).

Dacă totuși doriți să luați animalutul cu voi în călătorie, aveți mai jos, câteva idei bune de luat în calcul.

1. Cușca pentru transport
La început, mai ales dacă patrupedul nu este obișnuit cu ideea de a sta închis, poate fi un pic dificil. Recomandat este ca, înainte de călătorie, cușca să îi fie ‘prezentată’ viitorului locatar. Lăsată deschisă, în apropierea lui, acesta va avea timp să o studieze, să se acomodeze cu ea. Un truc bun de încercat, este ca în interiorul ei să ii puneți mâncare/apă/ jucăria preferată, ceva ce să îl îndemne să se apropie din ce în ce mai mult. Odată ce o acceptă, călătoria poate fi relaxantă pentru toți pasagerii.
Este de preferat să fim atenți la achiziționarea cuștii. Aceasta trebuie să fie rezistentă și confortabilă în interior.
Atenție! chiar dacă animalul se află în cușca, aceasta trebuie asigurată. În caz de frânare bruscă, nu ne dorim ca cineva să fie rănit.

2. Pentru animalele mai mari, putem alege cuști mari, ancorate bine direct în portbagaj. Este de la sine înțeles că avem nevoiede o masina care să ne permită acest lucru.

3. Mașini tip break. Pot fi ideale pentru animalutul vostru de companie. Puteți uita de cușca și lăsa câinele în portbagaj, folosind o plasă rezistentă ce separă cele două medii. Este foarte important să fim atenți la calitate plasei, felul în care este montată și riscului că patrupedul nostru își poate prinde labuțele printre ochiurile plasei (dacă acestea sunt mari și îi permit).

4. Este bine de știut că există posibilitatea ca animăluțul să poarte centura sa de siguranță. Aceasta este alcătuită dintr-un ham normal pentru animale ți un sistem de prindere asemănător centurilor de sigurnață. Astfel, prietenul nostru poate avea locul lui asigurat și confortabil în mașină. Exclusă este zgarda, în această situație deoarece crește riscul de sugrumare.

5. Vietățile de mici dimensiuni precum : broaște țestoase, hamsteri, pești, porcușori de guineea etc, trebuiesc ținute în cuști de dimensiuni mai mici (pentru a evita eventuale leziuni în caz de zdruncinături) și foarte important, cuștile trebuiesc verificate ca micile vietăți să nu evadeze.

Cateva sfaturi utile
Drumurile lungi și călduroase pot fi cel mai mare coșmar pentru animalul dumneavoastră de companie. De preferat sunt parcările la urmbră, geamurile întredeschise astfel încât să circule oxigenul. În cazul în care nu există posibilitatea unei parcări la umbră, o soluție ar fi ca geamurile să fie acoperite cu un parasolar, astfel încât să nu pătrundă căldura foarte rapid.
Animalele transpiră prin salivă și atât. Nu își pot regla singure temperatura corpului precum oamenii. Lipsa apei, oxigenului și temperaturii ridicate, pot fi fatale pentru viața lor.
Indicat este să nu lăsați mult timp animalutele singure, iar la drum lung, este indicat să faceți opriri relativ dese. La fel de important de luat în calcul este faptul că, aerul condiționat in exces, vă poate pune sănătatea animalului în pericol.