Fără emoții la volan
Fie că deținem permisul de ceva timp fie că abia am început școala, cu toții am avut emoții la un moment dat la volan.
În teorie, emoțiile sunt o trăire emoțională firească. Emoția în sine este definită ca o reacție afectivă, de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă, însoțită de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea noastră față de realitate. Nimic din definiția de mai sus nu are de ce ne îngrijora. Suntem oameni, deci avem capacitatea de a percepe lucruri, de a le trece prin propriul nostru filtru, așa-dar este normal să avem emoții. Ceea ce nu este sănătos pentru noi, mai ales atunci când vine vorba de siguranța noastră ori a celor din jurul nostru, este să lăsăm emoțiile să ne copleșească, paralizeze.
Trebuie să fii conștient de faptul că ai nevoie de reflexe bune, atenție distributivă și capacitatea de a putea evita o situație neplăcută în treafic. Toate acestea pot fi alterate de emoțiile pe care le lași să te cuprindă, controleze.
Vom trece în revistă 10 sfaturi ce te vor ajuta garantat să treci peste emoții și mai ales peste teama de a simții emoțiile.
1. Concentrarea asupra respirației.
Poate părea ciudat însă, funcționează. Felul în care respirăm ne poate da de gol. O respirație scurtă și rapidă clar indică o tensiune emoțională mare, pe care corpul o simte (noi suntem cei ce nu îi dăm atenție). Trebuie să începi prin a-ți controla respirația. Inspiră profund și expiră profund. Acordă-ți câteva momente pentru a te liniști.
2. Nu te mai gândi la emoții.
Este foarte important să NU te gândești la emoțiile pe care le simți. Nu vei face decât să te impacientezi și să le accentuezi inutil. Gândește-te că trebuie să fii calm și atent la trafic.
3. Verifică mașina.
A pleca la drum fară sigurnața că mașina se află într-o stare bună de funcționare, poate induce o stare de anxietate chiar și profesioniștilor. Întotdeauna este indicat să verifici mașina înainte de a pleca. Asigură-te că ai tot ce-ți trebuie la tine și că mașina se află într-o stare de funcținare bună.
4. Alege copilotul
Contează foarte mult cine se află în dreapta ta, atunci când conduci și mai ales atunci când ești începător. Alege-ți o persoană, de preferat cu experiență, care să-ți poată da indicații corecte, să te ajute la păstrarea calmului și să-ți dea senzația de siguranță.
5. Călătorii scurte
Drumetiile lungi, chiar și pe autostradă, pot fi extrem de solicitante pentru oricine. Alege un traseu scurt, nu foarte aglomerat și de preferat în timpul zilei. Oprește-te atunci când simți că ai obosit și nu te mai poți concentra. Traseele pe timp de noapte, când orașul este mai puțin aglomerat, poate fi o altă variantă, însă alege un drum sigur, bine iluminat și un copilot de încredere, cu experiență.
6. Nu asculta muzica tare
Chiar dacă majoritatea mașinilor sunt foarte silențioase, pentru început, este de preferat să îți cunoști mașina, “să asculți motorul” – așa cum foarte mulți instructori auto o spun.
Muzica dată tare, nu numai că îți distrage atenția de la propria mașină dar și de la trafic, ceea ce nu este deloc indicat, nici măcar pentru șoferii profesioniști.
7. Limitează-ți viteza
În afara limetelor de viteză pe care suntem obligați să le respectăm (cele din codul rutier), este de preferat să mergi cu o viteză mai redusă, pentru început. Astfel vei avea timp să
observi toate indicatoarele și să anticipezi din timp intenția celorlalți participanți la trafic. Siguranța ta și a celor din jurul tău este foarte importantă! Oricine poate apăsa pedala de accelerație. Alege sa fii responsabil!
8. Exercițiul este mama învățăturii
Nimeni nu s-a născut învățat! Important este să exersezi. Dupaăo perioada lunga de pauză, chiar și un șofer experimentat poate simți emoții. În momentul în care exersezi constant, condusul, poate devenii o reală plăcere. Emoțiile vor fi dispărut cu mult înainte să realizezi.