hello@auto-legal.ro

24/7

Vizibilitatea

În acest articol v-om enunța pe scurt cât de importantă este vizibilitatea, dând două exemple cât se poate de întâlnite, cel puțin la noi în țară.
Am întâlnit n situații în care nu vedeam foarte bine prin parbriz iar multe dintre ele sunt din cauza noastră.

Între credință și superstiție


Majoritatea avem în mașină un simbol al credinței, lucru foarte bun, dacă întrebăm un reprezentat/practicant al religiei. Ceea ce nu mai este atât de ok, este încărcarea excesivă a parbrizului cu tot felul de cruci/cruciulițe, de la oglindă și până la ștergătoare. Practiv, parbrizul este împărțit pe jumătate. Oare șoferul mai vede bine în partea dreaptă atunci când se apropie de o trecere pietonală iar afară este întuneric? Este o părere cât se poate de subiectivă însă, cred cu tărie că suntem la fel de protejați de divinitate atât în situația în care avem 100 de cruciulițe expuse ori neexpuse, la oglindă ori în torpedoul mașinii. Singura problemă este că ne reducem singuri din vizibilitate și putem risca să confundăm  credința cu superstiția.

Legislația nu încurajează obiceriurile de acest fel, drept urmare: “plicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale, care restrâng sau estompează vizibilitatea“, deci este o contraveție și este încadrată în clasa a 4-a de sancțiuni.

Un lucru trebuie să ne fie clar, legislația nu descurajează libera exprimare la credință iar legea nu a fost dată în mod special pentru cruciulițele credincioșilor. Accesoriile enumerate sunt următoarele: odorizante, carnete de notié, diverse obiecte religioase, suporturi pentru diverse dispozitive electronice, etc. Mai pe scurt, orice se poate aplica pe geamuri.

Expoziția de măști și odorizante de mașină

         

Și pentru că o problemă am bifat-o, acum să trecem mai departe cu  oglinda retrovizoare ce pare să fie un suport foarte bun pentru orice.  Am putea agăța , eșarfa de la gât, ochelarii de soare. Toate sunt mai la îndemână acum.
Pe lângă faptul că stârnește câteva zâmbete din exterior, în interior lucrurile sunt mai putin amuzante.

În primul rând, odată cu pandemia, majoritatea șoferilor agață masca de oglinda retrovizoare. Înțelegem de ce pentru că de multe ori ne-am întors din drum pentru că am uitat masca, însa nu este absolut deloc igienic să o lăsăm acolo. O gramada de microbi se pot prinde de ea și nu o spunem numai noi, o spun și cei avizați. Dacă nu mă inșel, a fost televizat subiectul acesta, anul trecut.

În al doilea rând, vizibilitatea are de suferit, deasemenea. Cam același lucru și despre odorizantele de mașină. Acum ceva timp, la o plimbare prin cartier am văzut o mașină ce avea agățate de oglindă zeci de braduleți. Nu m-am putut abține. M-am apropiat și am încercat să estimez numărul :))).
Trecând de fapul că erau atât de mulți încât oglinda nu își mai îndeplinea rolul (nu mai vedeai nimic în ea), cred ca era destul de incomod să vezi în partea dreaptă a parbrizului.

Acestea două sunt cateva dintre exemplele pe care le-am observat în trafic. Ideea nu este de a arăta cu degetul ori a râde, ideea este că ar trebui să delimităm siguranța noastră și a celor din jur de restul obiceiurilor.

Sper ca acest articol nu a ofensat pe nimeni și că s-a înțeles cât de importantă este vizibilitatea. Până la urmă, fiecare dintre noi este liber să se explime liber și la fel de liber să suporte o eventuală amendă (după cum am menționat la primul punct, toate acestea sunt sancționate contravențional-amendă, undeva la 3.000 lei) iar dacă asta înseamnă să încarce parbrizut, nu este nici o problemă.
Conduceți cu grijă! Rămâneți în siguranță!