hello@auto-legal.ro

24/7

Indicatoare de avertizare

În cadrul transportului rutier, un indicator de avertizare este un indicator rutier care indică existența unui pericol pe drumul public și care nu poate fi anticipat de către conducătorul auto.

Este amplasat la cel mult 200 m de o curbă la stânga. Canducatorul trebuie sa circule cu viteza redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea nu este favorabilă, toate manevrele (depăsirea, oprirea, staționarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Este amplasat la cel mult 200 m de o curbă la dreapta. Canducătorul trebuie să circule cu viteză redusa în curbe, iar dacaă vizibilitatea nu este favorabilă, toate manevrele (depășirea, oprirea, staționarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Acest indicator indică două sau mai multe curbe (prima fiind la dreapta) cu o distanță între ele mai mică decât 250m. Se amplasează la 100-200m înaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi insoțite și de panouri adiționale, pe care este specificată distanța până la terminarea sectorului de drum periculos, dacă lungimea acestuia depășește 1000 m.

Acest indicator indică două sau mai multe curbe (prima fiind la stânga) cu o distanță între ele mai mică decât 250m. Se amplasează la 100-200m înaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi insoțite și de panouri adiționale, pe care este specificată distanța până la terminarea sectorului de drum periculos, dacă lungimea acestuia depășește 1000 m.

Acest indicator se montează în curbe cu raze mai mici de 100 m, sensul săgetilor indicând sensul virajului. Canducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbă. Toate manevrele (depășirea, oprirea, staționarea, mersul înapoi, întoarcerea) fiind interzise.

Se instalează în număr de 5, în curbe cu raze mai mici de 100 m sau în curbe periculoase precedate de aliniamente mai lungi de 1000 m. Sunt amplasate în zona exterioară a curbelor, vârful săgeților indicând sensul virajului.

Indicatorul alăturat se amplasează la 100-200 m de începutul sectorului de drum, unde panta depașește 7%. Conducătorul auto nu este obligat să reducă viteza, dar nu are voie să stationeze pe toata lungimea pantei. Dacă, în vârful pantei, vizibilitatea este redusă sub 50 m, toate manevrele sunt interzise. Dacă drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a doua vehicule unul pe lângă celălalt, are prioritate cel care urcă față de cel care coboară.

Se instalează la 100-200 m de începutul sectorului de drum, când panta depășeste 7%. Conducătorul auto nu este obligat să reducă viteza, iar toate manevrele sunt interzise. Dacă drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a două vehicule unul pe lângă celălalt, având prioritate cel care urcă față de cel care coboară.

Astfel de indicatoare se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe ambele părți cu cel puțin jumătate de metru. La întalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat saă reducă viteza, iar manevrele de oprire, staționare, mersul înapoi și întoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi însoțit și de indicatoare pentru reglementarea priorității de drum îngustat. În acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depășirea) .

Astfel de indicatoare se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe partea dreaptă cu cel puț jumatate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza, iar manevrele de oprire, staționare, mersul înapoi și întoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi insoțit și de indicatoare pentru reglementarea priorității de drum îngustat. În acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depășirea) .

Astfel de indicatoare se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe partea stângă cu cel puțin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza, iar manevrele de oprire, staționare, mersul înapoi și întoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi insoțit și de indicatoare pentru reglementarea priorității de drum îngustat. În acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depășirea) .

Atenție, drum periculos! Deplasarea se efectuează cu atenție.

La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să păstreze o distanță de siguranță față de vehiculul care se deplasează în fața sa. Se amplasează pe drumurile publice pe care traficul este intens.

Indicatorul din imagine se găsește la 50-200 m de intrarea în tunel. În tunel, conducătorul auto este obligat să reducă viteza iar toate manevrele (depășirea, oprirea, staționarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Se amplasează la 100-200 m de podul mobil. Dacă podul este ridicat, oprirea este obligatorie. Pe pod, conducătorul auto este obligat să reducă viteza și sunt interzise toate manevrele (depășirea, oprirea, staționarea, mersul înapoi, întoarcerea).

Se amplasează la 100-200 m de chei sau mal abrupt pentru a atenționa conducătorul auto că, pe direcția înainte, drumul se termină deasupra cheiului sau malului abrupt.

Acest panou se amplasează la 50-200 m de locul periculos. Dacă lungimea sectorului de drum depășeste 0,3 km, indicatorul este însoțit de un panou adițional pe care este specificată lungimea sectorului de drum cu denivelări. La întâlnirea acestui indicator conducătorii auto sunt obligați să reducă viteza.

Acest indicator rutier avertizează că în zonă va urma una sau mai multe denivelări pentru reducerea vitezei.

Se află montat la 100-200 m de sectorul periculos. Conducătorul auto este obligat să reducă viteza, să circule cu atenție sporită, să nu bruscheze volanul și comenzile autovehiculului, să evite folosirea frânelor.

Se amplasează la 100-200 m de sectorul de drum periculos. Poate fi însotit de indicatorul Interzis autovehiculelor de a circula fără a menține între ele un interval de cel puțin ? m, deoarece există riscul ca pietrișul de pe partea carosabilă să fie aruncată de roțile vehiculului către ceilalți participanți la trafic. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza și să păstreze o distanță față de vehiculul care circulă în fața sa.

Este instalat la 100-200 m de locul periculos. Poate fi însoțit de un panou adițional pe care este inscripționată lungimea sectorului de drum periculos, dacă acesta depășeste 300 m. Conducătorul auto este obligat să reducă viteză și să circule cu atenție sporită.

Se instalează la 50-200 m de o trecere de pietoni, pe drumurile intens circulate, pe sectoarele de drum unde vizibilitatea este redusă sau în afara localităților. Conducătorul auto este obligat să reducă viteza și să circule cu atenție sporită. Acest indicator nu se instalează când locul amplasării sale coincide cu locul amplasării indicatorului Copii.

Conducătorii auto întâlnesc acest indicator pe sectoarele de drum frecvent circulate de copii (aflate în imediata apropiere a grădinițelor, școlilor și a locurilor de joacă). Conducătorul este obligat să reducă viteza sub 30 km/h în intervalul 7-22 și să circule cu atenție sporită.

Se amplasează la 100-200 m de locul în care drumul public se intersectează cu o pistă pentru bicicliști. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza.

Acest indicator se montează la 100-200 m de sectorul de drum periculos, unde există riscul ca animalele să traverseze sau să circule pe drumul public. La întalnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat saă reducă viteza și să circule cu atenție sporită.

Indicatorul triunghiular din imagine se instalează la 20-200 m de sectorul de drum pe care se execută lucrări. Fondul de culoare galbenă semnifică caracterul temporar al lucrării. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza.

Indicatorul se instalează la 30-200 m de locul în care se află semaforul, dacă se consideră că prezența semaforului ar putea surprinde conducătorii auto.

Se amplasează pe drumurile publice ce trec pe sub culoarele aeriene din apropierea aeroporturilor, pentru a atenționa conducătorul auto de zgomotul puternic sau de zborurile la joasaă înălțime a avioanelor.

Acest indicator este amplasat în locurile unde există frecvent curenți puternici de aer care pot afecta circulația rutieră. Conducătorii auto trebuie să fie atenți la trecerea pe lângă un autovehicul cu gabarit mare deoarece se poate forma fenomenul de absorbție.

Indicatorul din imagine este intâlnit la ieșirea de pe un drum public cu sens unic. Are rolul de a atenționa conducătorul auto că pe sectorul de drum următor se va circula în ambele sensuri.

Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea locului periculos, in orice situatie periculoasa care nu este prevazuta cu un indicator de avertizare specific. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Acest indicator se amplaseaza de catre agentii de politie atunci cand este produs un accident.

Este amplasat numai in afara localitatilor, la 50-200 m inaintea unei intersectii nedirijate de drumuri din aceeasi categorie.

Se instaleaza in afara localitatilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea intersectiilor cu sens giratoriu. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

Se amplaseaza la 50 m (in oras)/ 150 m (in afara localitatilor) inainte de trecerea la nivel cu o cale ferata cu bariere sau semibariere. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza la intalnirea acestui indicator. In oras, amplasarea indicatorului se va face pe acelasi stalp cu panoul suplimentar cu o dunga rosie oblica, iar in afara orasului pe panoul suplimentar cu trei dungi rosii oblice.

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza la 50 m (in oras) / 150 m (in afara localitatilor) inainte de trecerea la nivel cu o cale ferata fara bariere. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa opreasca, inainte de a traversa calea ferata, pentru a se asigura.

Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea intersectiilor in care tramvaiele urmeaza sa vireze la dreapta ori la stanga. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa acorde prioritate tramvaiului.

Este amplasat pentru a atentiona conducatorul de vehicul care il intalneste, ca drumul poate fi traversat de masini si utilaje agricole. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Se amplaseaza pe drumurile publice ce ofera posibilitatea conducatorilor auto de a executa manevra de intoarcere. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

Indicatorul alaturat avertiza conducatorul de vehicul ca obstacolul intalnit se va ocoli pe partea stanga.

Indicatorul alaturat avertiza conducatorul de vehicul ca obstacolul intalnit se va ocoli pe partea dreapta.

Avertizeaza conducatorul de vehicul ca va intalni obstacole pe drumul public, atat pe partea drapta, cat si pe partea stanga, iar circulatia se va face prin mijloc.

Este montat inaintea trecerii la nivel cu calea ferata. Primul panou (cel cu trei dungi) se monteaza la 150 m de calea ferata, al doilea (cel cu doua benzi) - la 100 m, iar ultimul (cel cu o singura banda) - la 50 m de calea ferata. La intalnirea indicatorului cu trei benzi, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza. La intalnirea ultimului indicator, cel cu o singura banda, conducatorul auto nu mai are voie sa execute nicio manevra (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea). In oras, din cauza conditiilor de trafic, nu se instaleaza decat cel de-al treilea panou.

Panourile din imagine se monteaza la 300 m (primul panou), 200 m (al doilea panou) si la 100 m (al treilea panou) de urmatoare bifurcatie de pe o autostrada.

Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.